Töjningstest är ett till steg i den riktningen som möjliggör att hitta orsaken till patientens besvär. Vad man jobbar med här är att man undersöker muskelns ytterläge sk end feel, vilket innebär att man registrerar hur muskelns eller ledens ytterläge känns.

Varje muskel eller muskelgrupp har olika huvud- och bifunktioner i kroppen. För att kunna utnyttja fördelen med att töjningstesta en specifik muskel eller en muskelgrupp är det oerhört viktigt för oss massageterapeuter att veta vilka huvud- och bifunktioner musklerna har. Något som också spelar en stor roll i letandet efter det som orsaker besvär hos patienten är att veta ursprung, fäste och fiberriktning hos musklerna.

När man töjningstestar jobbar man med en specifik eller en muskelgrupp genom att i berörd led ta ut en rörelse i motsatt riktning till muskelns eller muskelgruppens funktion.

Det man letar efter om muskeln känns kort eller om töjningstestet framkallar smärta, man noterar även hur ytterläget känns. Det är ofta vanligt med förkortade muskler, nästan varje patient har någon muskel eller muskelgrupp som är förkortad. Att det kan framkalla smärta kan betyda att patienten har gått med sina besvär väldigt länge. Att gå länge med sina besvär är något man bör tänka på att undvika, vägen blir betydligt längre och jobbigare för att komma till rätta med sina besvär.
 
     
  Vilka andlednigar kan leda till förkortade muskler?  
 
  • Inaktivitet
  • Drag eller blåst
  • Kyla
  • Skada i muskel
  • Psykiska störningar
  • Felaktiga arbetsställningar
  • Plötslig maximal kontraktion
  • Långvarig statisk kontraktion
  • Dålig smidighetsträning
 
       
 
Huvudvärk eller muskelvärk?
Boka en massagebehandling istället för att ta en värktablett, både effektivare och bättre för kropp och själ.
 
Musarm eller tennisarmbåge?
Musarm är ett samlingsnamn för värk ochstelhet i arm, nacke, axlar,rygg, handledoch fingrar. Besvären beror bland annatpå monotona rörelser då musklerna
ansträngs ensidigt under en lång tid.
Tennisarmbåge är en inflammation i
muskelfästen på armbågens utsida.
Musklerna är de som sträcker fingrar och
böjer handleden bakåt och orsakas av
mindre bristningar i bindväven som fäster
musklerna vid överarmsbenet.


© 2012 Incora Massage, All Rights Reserved Prästbergavägen 101 234 35 Lomma 0733-62 86 36 info@incora.se